lördag

Fläskfilé med cognac

600 gr fläskfilé
1 msk margarin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 schalottenlök eller ½ gul lök
2 krm svartpeppar
1 msk margarin
3 msk cognac
2½ dl vatten
2 msk kalvfond
2 msk vetemjöl
1 dl grädde
2 tsk soja

Putsa filén och bryn den runt om i matfettet. Krydda med salt och peppar. Lägg filén i en ugnsform och eftergrädda i 200° i ca 20 min.
Hacka löken och fräs ihop med matfett och svartpepparn. Häll på 2 msk av cognacen, vatten + kalvfonden. Koka upp och låt småkoka i ca 5 min.Blanda mjöl och grädden, vispa ned den i såsen och låt koka i ytterligare 5 min. Häll i sojan och smaka av med cognac + ev. lite salt. Skär sedan filén i skivor lite på snedden. Lägg antingen i filén i såsen eller lägg den på ett fat med lite grönsaker.

Servera t.ex. hasselbackspotatis och en grönsallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar