4-6 port
1 gul lök
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 litet fänkålshuvud
olivolja
1 pkt saffran 0,5 g
1 burk skaldade tomater, 400 g
2 dl vitt vin eller matlagningsvin
1 ½ l vatten
3 tärningar fiskbuljong
skal av ¼ apelsin
2 lagerblad
ca 400 g potatis
salt
tabasco
500 g fiskfilé t ex torsk eller lax
200 g skalade räkor (500 g med skal)
1 burk musslor,
250 g persilja
Aioli:
2 pressade vitlöksklyftor
2 äggulor
½ tsk salt
2 ½ dl olja
1 krm rivet apelsinskal
1 krm sambal oelek
Hacka löken, purjon, vitlöken och fänkålen. Fräs hacket i olja utan att det tar färg. Tillsätt saffran, tomat, vin buljong, apelsinskal och lagerblad. Låt koka ca 20 min under lock. Skala potatis och skär i mindre bitar. Tillsätt i soppan och koka ytterligare ca 10 min. Potatisen ska nästan vara färdigkokt. Smaka av med salt och tabasco. Skär fisken i bitar. Lägg ner fisken i soppan och sjud ca 4 min. Vänd försiktigt ner räkorna och musslorna. Strö över hackad persilja.
Vispa ihop vitlök, äggulorna och saltet i en matberedare eller skål. Tillsätt oljan droppvis. Blanda i apelsinskalet och sambal oeleken. Skär sig aioli tillsätt lite kallt vatten.
Summertime Sweets
1 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar