söndag

Jordgubbstårta



Sockerkaka:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
½ tsk bakpulver

Fyllning:
1 ½ l jordgubbar

Vaniljkräm:
1 ägg eller 2 äggulor
3 dl mjölk eller kaffegrädde
2 msk socker
2 msk potatismjö
l1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde (hälften i krämen, hälften till garnering på tårtan)

Till sockerkakan vispas äggvitorna till hårt skum. Tillsätt äggulor och socker omväxlande under vispning. Blanda försiktigt ned mjöl och bakpulver. Häll smeten i väl smord och bröad form, ca 3 liter. Grädda i 175° på nedersta falsen i 30 minuter. När kakan kallnat delas den i tre bottnar.
Mosa jordgubbarna, men spar några vackra till garnering.
Till vaniljkrämen blandas ägg, mjölk, socker och potatismjöl i en kastrull. Värm och vispa tills krämen sjuder. Tillsätt vaniljsocker när krämen svalnat.
Lägg hälften av de mosade jordgubbarna på den första tårtbottnen. Vispa grädden. Blanda ned hälften av grädden i vaniljkrämen och bred hälften av den kräm som är kvar på jordgubbsmoset. Lägg den andra tårtbottnen över och bred på jordgubbsmos och vaniljkräm. Lägg den tredje tårtbottnen överst, bred resten av grädden på tårtan och garnera med hela jordgubbar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar