300 g gröna krusbär
300 g rabarber
rivet skal av 1 apelsin
saft av 1 apelsin
1 vaniljstång
ca 400 g socker
400 g jordgubbar
2 krm natriumbensoat
ev pektin
Snoppa och skölj krusbären. Mal dem genom köttkvarn eller kör dem i mixer eller matberedare. Rensa rabarbern och skär den i 1 cm långa bitar. Lägg krusbär, rabarber, apelsinskal och saft i en gryta. Koka upp. Dela vaniljstången på längden och lägg den i grytan. Tillsätt socker och koka på svag värme i ca 15 minuter. Rör då och då och skumma om så behövs. Rensa jordgubbarna. Dela dem ev i mindre bitar. Lägg dem i grytan och fortsätt koka ca 10 minuter. Smaka av marmeladen och tillsätt mer socker om du inte tycker att den är tillräckligt söt. Pröva om marmeladen är färdig genom att lägga 1 msk av den på en riktigt kall tallrik. Ställ tallriken i kylen ett par minuter. Dra sedan en skåra genom marmeladen med en kniv. Blir skåran kvar är marmeladen tillräckligt fast. Tillsätt annars pektinpreparat.Rör ut bensoaten i litet av marmeladen och rör sedan ned blandningen i marmeladen. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Tillslut burkarna när marmeladen svalnat.
Summertime Sweets
1 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar