lördag

Lussebullar med saffranssmörkräm

50g Smör eller Margarin
5dl Mjölk
1pkt Jäst
1tsk Salt
½msk Socker
13dl Mjöl
½g Saffran
½tsk Salt
125g Mjukt Smör eller Margarin
1,5dl Socker
1 ägg
2,5dl Mjöl
Russin
Ägg till pensling


Smält matfettet och häll i mjölken. Värm vätskan fingervarm. Häll vätskan i en bunke. Smula ner jästen, tillsätt salt och socker. Blanda ner mjöl och blanda till en lös deg. Ställ den övertäckt att jäsa ca 1h.
Krossa saffranet tillsammans med saltet i en mortel.
Rör matfett och socker ljust och poröst i en bunke. Knäck ner ägget i smörkrämen och tillsätt saffranet. Rör samman till en gyllene, slät kräm.
Tryck ner den jästa vetedegen med en knuten näve. Lägg smörkrämen i fördjupningen. Blanda in smörkrämen i degen tillsammans med mjölet. Knåda den på bakbord. Dela degen i två lika stora delar. Forma varje del till en längd. Dela varje längd i ca 17 bitar. Trilla ut dem till längder ca 25cm, forma dem till snurror. Tryck ner ett russin i varje snurr. Lägg på plåtar.
Låt jäsa övertäckta i 20min, på ljummen plats.Pensla bröden och grädda mitt i ugnen i 250º ca 8min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar