torsdag

Chokladmarängpaj

Ca 8bitar

Pajdeg:
3dl mjöl
2msk socker
Rivet skal av 1/2 apelsin
1 äggula
125g smör
1-2msk vatten

Fyllning:
2 1/2dl mjölk
1 ägg
2 äggulor
1msk mjöl
100g mörk choklad
3tsk vaniljsocker

Maräng:
2 äggvitor
3/4dl socker
2msk hackade valnötskärnor

Till servering:
3dl vispgrädde

Gör så här:
* Rör ihop mjöl och socker, tillsätt rivet apelsinskal och äggulan. Blanda i smöret och arbeta ihop till en gryning massa. Tillsätt vatten. Forma degen till en kaka och låt den ligga kallt minst 30 minuter.
* Häll mjölken i en kastrull. Tillsätt ägg, äggulor, mjöl, och choklad. Värm under ständig omrörning till en tjock kräm tills det nästan kokar. Låt chokladkrämen kallnar, rör om då och då. Smaksätt med vaniljsocker.
* Kavla ut pajdegen. Lägg den i en 25cm pajform. Grädda pajskalet i 225º 10minuter. Sänk värmen till 150º.
* Häll chokladsmeten i pajskalet. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt hälften av sockret och vispa en stund till. Vänd ner resten av sockret och valnötterna. Bred marängen över pajen. Grädda i 150º 10 minuter, tills marängen fått fin färg. Sänk värmen till 100º, låt pajen stå ytterligare 40 minuter.
* Servera pajen avsvalnad med mjukvispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar