torsdag

Focaccia

Ca 21 rutbitar

:
35g jäst
500g vatten (5dl)
5g honung
500g vetemjöl med hög proteinhalt
150g durumvete
5g torkad oregano
50g olivolja
15g havssalt

pensling:
1/2dl olivolja
1 krossad vitlöksklyfta

dekor:
40 svarta oliver
10 soltorkade tomater
1 kruka färsk rosmarin
flingsalt

Gör så här:
* Lös upp jästen i vatten och honung. Häll den över mjölet och oreganon och knåda degen på låg hastighet i 3 minuter. Tillsätt oljan och knåda degen ytterligare 10 minuter. Tillsätt saltet, öka hastigheten och arbeta den lösa degen på hög hatighet tills den lossnar från bunkens kanter, ca 7 minuter.
* Pensla en plåt med höga kanter med olivolja och lägg i degen, pensla ovansidan av degen med olivolja och täck med plastfilm. Låt jäsa 90-120 minuter.
* Stjälp upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i tre lika breda längder. Dela varje längd i sju lika stora bitar. Flytta över bitarna på en plåt. Tryck fördjupningar i degen med fingrarna och pensla med olivolja och vitlök. Tryck ner två svarta oliver med kärnor i degen, två bitar soltorkad tomat och strö över färsk rosmarin och flingsalt.
* Sätt ugnen på 250º. Sätt in plåten i ugnen och spruta in kraftigt med vatten. Baka bröden gyllenbruna, ca 8 minuter. Ta ut plåten ur ungen och låt bröden svalan på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar