torsdag

Valnötsbröd

4 bröd

Fördeg:
2g jäst
100g vatten (1dl)
150g vetemjöl med hög proteinhalt
2g havssalt

Bortgörning:
750g vetemjöl med hög proteinhalt
125g fint rågmjöl
125g grahamsmjöl
20g jäst
675g vatten (6 3/4dl)
50g valnöts- eller olivolja (1/5dl)
20g havssalt
400g valnötter

Gör så här:
Fördeg:
* Lös upp jästen i vatten och slå över mjölet. Knåda degen i 10 minuter på lägsta hastighet. Tillsätt saltet och knåda degen seg och elastisk, ca 5 minuter. Lägg degen i en lått inoljad plastlåda med lock och låt jäsa 3 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.
Bortgörning
* Väg upp mjölsorterna i en degbunke och häll över jästen som lösts upp i vatten. Tillsätt fördegen.
* Knåda degen i 5 minuter på lägsta hastighet och tillsätt oljan. Knåda ytterligare 7 minuter. Tillsätt saltet, öka hastigheten lite och arbeta degen elastisk i ytterligare 5 minuter.
* Krossa valnötterna grovt och arbeta in dem i degen. Lägg degen i en lätt oljad plastlåda med lock och låt vila i 60 minuter. Stöt samman degen en gång under tiden.
* Lägg up degen på en mjölad arbetsyta och dela den i fyra bitar. Rulla till fyra runda bullar, täck över med duk och låt vila i 10 minuter.
* Forma avlånga bröd. Lägg dem med skarven nedåt i korgar som mjölats med grahamsmjöl eller på en starkt mjölad duk. Täck över med duk och låt jäsa till dubbel storlek.
* Sätt ugnen på 250º med plåten i. Sätt in brödet och spruta in rikligt med vatten. Sänk temperaturen till 200º efter 5 minuter. Efter ytterligare 10 minuter, lufta ugnen genom att öppna ugnsluckan. Upprepa två gånger under bakningen. Baka bröden i totalt 50 minuter för att få kraftig skorpa. Ta ut brödet och sätt dem på galler. Spruta bröden med vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar