Ca 8bitar
Botten:
100g smör
1 1/4dl socker
1 ägg
1 1/2dl vetemjöl
Fyllning:
225gr mörk choklad minst 60%
1msk vatten
1 1/2msk snabbkaffepulver
3 ägg
3dl vispgrädde
Glasyr:
2dl vispgrädde
2dl socker
2msk mörk sirap
1msk smör
1msk vaniljsocker
Garnering:
1/2dl rostade mandelspån
Till servering:
3dl vispgrädde
4msk konjak
Gör så här:
* Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt ägget och rör om kraftigt. Tillsätt kakao och vetemjöl och rör om till en klumpfri smet.
* Lägg ett tillklippt bakplåtspapper i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 1 1/2 liter. Bred ut smeten och grädda kakan i 175º i ca 15 minuter eller tills kakan har fast yta utan att vara bränd. Låt kakan kallna i formen.
* Bryt sönder chokladen och smält den. Värm vattnet med snabbkaffepulvret så det löser sig. Blanda kaffe med choklad och låt smeten svalna.
* Dela äggen, rör ner äggulorna en i taget i chokladsmeten. Vispa äggvitorna till hårt skum, vispgrädden likaså. Blanda chokladsmet, äggvitor och vispgrädde med stora tag. Ställ krämen 1 timme i kylskåp så att den stelnar något.
* Lägg tårtbotten på ett fat. Bred på chokladkrämen och jämna till den väl så att ytan och kanten blir slät. Ställ kakan i frysen i minst 4 timmar. (Täck över den om den får stå längre).
* Koka en kolasås av grädde, socker och sirap, beräkna ca 20 minuters koktid utan lock. Rör om ofta. Tillsätt smör och vaniljsocker och låt såsen svalna.
* Ta ut kakan ur frysen, häll kolasås över och låt såsen rinna ner lite på kanterna. Strö över mandelspån. Frys inte tårtan igen, minst 2 timmar.
* Ta ut tårtan 1 timme före serveringen. Bjud den med mjukvispad grädde smaksatt med konjak.
Summertime Sweets
1 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar