torsdag

Mariabollar

Ca 12st

Mördeg:
1 1/2dl mjöl
3msk socker
60g mjukt smör

Petits-chouxsmet:
1 1/2dl vatten
75g smör
1 1/2dl mjöl
2 ägg

Fyllning:
2 blad gelantin
2dl matlagningsgrädde
2 äggulor
2tsk socker
2tsk potatismjöl
2dl vispgrädde
3tsk vaniljsocker

Garnering:
1msk florsocker

Gör så här:
* Häll mjöl och socker i en skål. Tillsätt smöret och rör samman till en deg. Forma till en platt rund kaka och låt degen ligga kall minst 30 minuter.
* Koka upp vatten och smör. Tillsätt mjölet och rör hela tiden kraftigt med en träsked sp att det blir en jämn smet som släpper botten. Ta av kastrullen från värmen och rör i smeten så den svalnar något. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör kraftigt efter varje ägg.
Smöra en plåt, klicka ut petits-chouxsmeten i 12 släta klickar på plåten.
* Kavla ut mördegen till en tunn platta på lätt mjölat bakbord. Ta ut kakor med runt mått, ca 6cm i diameter, och lägg en kaka på varje petits-choux. Grädda i 200º ca 25 minuter till pösiga bakelser med skrovlig yta. Låt kallna på plåten.
* Lägg gelantinbladen i blöt.* Häll matlagningsgrädde, äggulor, socker och potatismjöl i en kastrull. Låt sjuda upp under ständig omrörning. Krama ur gelantinbladen hårt, lägg dem i äggkrämen och rör om. Låt krämen kallna men inte stelna.
* Vispa grädden styv, tillsätt vaniljsocker och blanda ner i äggkrämen. Låt den stå kallt i 10 minuter.
* Klipp ett snitt i botten på bakelserna. Spritsa i fyllningen. Sikta över florsocker. Ställ i kylen i 1 timme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar