torsdag

Nougattårta

Ca 8bitar

Botten:
150g mandel
2msk potatismjöl
3 1/2dl socker
6 äggvitor

Kräm:
6msk vatten
1 1/4dl socker
4 äggulor
250g smör
1/2tsk vaniljsocker

Nougat:
100g oskållad mandel
1 1/2dl socker

Garnering:
Florsocker
1dl hackad, rostad mandel

Gör så här:
* Skålla, skala och torka mandel. Mal den och blanda med potatismjöl och 2 1/2dl av sockret.
* Vispa äggvitorna till styvt skum. Tillsätt resten av sockret och fortsätt vispa ytterligare någon minut så att massan blir blank och bildar toppar. Vänd ner mandelblandningen i två omgångar.
* Smöra och mjöla plåtar och rita upp 3 cirklar med 20cm diameter. Spritsa eller bred ut marängsmeten. Grädda i 125º ca 45 minuter till mycket svag färg. Lossa dem försiktigt och låt dem kallan och bli frasiga.
* Häll vatten och socker i en kastrull och låt der koka tills lagen är 115º varm (kulprovet).
* Vispa äggulorna i en skål. Häll den heta sockerlagen över, lite i taget, under ständig vispning. Vispa kraftigt i ca 5 minuter tills krämen är sval, tjock och pösig.
* Rör smöret mjukt, tillsätt vaniljsockret. Rör ner lite i taget i äggsmeten.* Värm sockret i en liten stekpanna och låt det bil svagt brunt. Häll i grovt hackad mandel, rör om och häll snabbt upp nougaten på en oljad plåt. Låt kallna.
* Hacka nougaten i bitar och krossa den till ett ganska fint pulver. Rör ner i smörkrämen.
* Bred ut nougatkrämen på alla marängbottnarna samt kanten. Låt tårtan stå 1-3 dygn i kyl, väl övertäckt.* Sikta florsocker över tårtan och tryck fast mandel runt kanten innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar