torsdag

Toastbröd

4st

bröd:
1200g vetemjöl med hög proteinhalt
30g honung
60g äggula (3st)
50g jäst
600g mjölk 3% (6dl)
100g smör
24g havssalt

till formarna:
25g smör

pensling:
1 ägg

Gör så här:
* Väg upp mjölet i degbunken tillsammans med honung och äggula. Lös upp jästen i mjölken och häll den över mjölblandingen. Knåda degen på lägsta hastighet i 5 minuter. Tillsätt det mjuka smöret i omgångar. Knåda vidare i 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda degen riktigt seg och elastisk.
* Lägg degen på ett mjölat arbetsbord, dela degen i 20 bitar och rulla dem korvbrödsbullar. Sätt bullarna i fyra smorda 2-liters folieformar.
* Ställ bröden i avstängs ugn och låt jäsa till dubbel storlek i ca 60 minuter. Spruta in lite vatten då och då, så att degen håller sig fuktig och kan jäsa upp utan att torka på ytan. Ta ut bröden.
* Sätt ugnen på 230º och pensla bröden med ägg. Baka bröden i ca 35 minuter med fallande värme, sänk till 190º efter 5 minuter.
* Ta ut formarna ur ugnen och stjälp genast upp bröden. Sätt in bröden, utan formar, på plåten och baka ytterligare 5 minuter för att få skorpa runtomkring. Låt svalna på galler.

Tips:
Brödet kan användas som botten till smörgåstårta
Passar även bra till korv- och hamburgare.
Går bra att frysa in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar